Bærekraft er ikke bare et moteord; Det er et ledende prinsipp for innovasjon, spesielt i solenergiverdenen. Hos Over Easy Solar er vi stolte av å introdusere et nytt konsept i PV-bransjen – prefabrikkerte solcelleanlegg med vertikale bifacial solcellepaneler. VPV-enheten lover å gjøre det mulig for flere bygninger med flate hustak å installere solenergi, som for eksempel eksisterende sedumtak. For ytterligere å bevise og forbedre bærekraften har vi inngått et samarbeid med Fraunhofer ISE for å gjennomføre en livssyklusvurdering (LCA), med fokus på karbonavtrykket til denne banebrytende ideen.
Om produktet
Produktnavn: Over Easy Solar Vertical Photovoltaic (VPV) Unit
Produktbeskrivelse:Over Easy Solar VPV-enheten er en solenergienhet med vertikalt montert bifacial solcellepaneler på en strukturell ramme. Den tilbyr enkel transport, lynrask installasjon (over 10 ganger raskere enn tradisjonelle systemer), forenklet logistikk og minimal montering på taket. I tillegg gjør det vedlikehold av bygninger til en lek og kan integreres i miljøvennlig bygningsdesign, inkludert grønne tak.
Den globale koblingen
Vi er et lite, men internasjonalt selskap, med produksjonspartnere og kunder rundt hele verden. Mens noen viktige komponenter produseres i Kina, blir den strukturelle rammen laget i Spania og deretter transportert til monteringsfabrikken i Spania. Dette internasjonale samarbeidet sikrer at vi utnytter det høyeste nivået av kvalitet og ekspertise gjennom hele produksjonen, men det introduserer også utfordringer som vi er svært oppmerksomme på - for eksempel lange transportavstander og risiko knyttet til arbeidsforholdene i PV-forsyningskjeden i Kina.
Tommy Engvik, medgründer og Chief Commercial Officer i Over Easy Solar, sier:
“Bærekraft er vårt hovedanliggende, det er derfor vi grunnla selskapet. Vi har beina på bakken der vi produserer, vi inspiserer personlig våre leverandørers anlegg, og vi har klare retningslinjer for hvordan våre leverandører skal skaffe materialer og innsatsfaktorer for produksjon.”
Bryter ned livsløpsanalysen
Vi har gjort en livssyklusvurdering i samarbeid med Fraunhofer ISE, etter noen viktige prinsipper:
Funksjonell enhet: Vi evaluerer miljøpåvirkningen av å produsere 1 kWp (kilowatt-peak) av vår fotovoltaiske modul.
Datakilder: Vi brukte programvaren SimaPro 9.5.0.0 og hentet data fra Ecoinvent 3.8-databasen, i tillegg til å bruke Fraunhofer ISEs egne innsamlede data, etter IPCC2021 GWP100-metoden.
Systemgrense: Vår studie fokuserer på fasen fra råvarer til porten, unntatt end-of-life hensyn.
Klimapåvirkningen
Vår LCA avslørte noen viktige innsikter:
Solcelleproduksjon bidrar til 57% av det totale karbonavtrykket. Innenfor dette står poly-Si, en nøkkelkomponent, for 47% av utslippene fra solcelleproduksjon.
Produksjon av PV-paneler, unntatt solceller, ser at 58% av karbonavtrykket kommer fra glass.
Den strukturelle rammen spiller en mindre rolle, og utgjør 10% av de totale karbonutslippene.
Ifølge våre beregninger vil CO2-avtrykket fra solenergien over produktets levetid typisk ligge i området 15-25 gCO2e/kWh. Til sammenligning var fotavtrykket for den tyske kraftmiksen i 2022 385 gCO2e/kWh (link).
Hva blir det neste?
For å gjøre vår Over Easy Solar VPV enda mer miljøvennlig, har vi planer videre:
Vi undersøker om vi kan lage solcellepaneler med spesialiserte lavkarbonwafere og solceller.
Vi optimaliserer materialbruken for å redusere avfall – for eksempel gjenbruker vi emballasje i flere trinn i verdikjeden.
Vi utforsker lokal produksjon i regioner med en høyere andel fornybare energikilder i elektrisitetsmiksen og kortere transportavstander.
Vi vil snart utvikle en miljødeklarasjon (EPD) for produktet vårt – den første EPD-en i solenergiindustrien som omfatter alle materialene som inngår i et solcelleanlegg på taket.
Disse trinnene kan redusere karbonavtrykket vårt betydelig og ytterligere fremheve bærekraften til vår innovative solcelleløsning.
Hos Over Easy Solar er vi forpliktet til å samarbeide med de beste partnerne og kontinuerlig forbedre forsyningskjeden vår for å skape et av de mest bærekraftige solcelleproduktene som er tilgjengelige.
Les mer: Se også vår forskningsside vertical.solar hvor vi fremhever mer av forskningen fra vårt samarbeid med Fraunhofer, ISE og andre.